Ateneul Român va aniversa marţi, 5 martie, 115 ani de la primul concert simfonic al orchestrei Filarmonicii din Bucureşti, care a avut loc pe 5 martie 1889.
La acea dată, orchestra, care a fost dirijată de George Enescu, a interpretat Poema română, creaţie a marelui compozitor. Din 1889, concertele Filarmonicii au avut loc în ambianţa elegantă a sălii Ateneului, care, în perioada interbelică, a fost împodobită cu o superbă frescă, în aceeaşi perioadă fiind montată şi orga (orgă Walker, construită din iniţiativa lui George Enescu).
Inaugurată în februarie 1888, a fost construită în timp record graţie unei colecte publice şi a devenit templul muzical şi chiar simbolul culturii şi al naţiunii române, rămânând până în zilele noastre căminul primei orchestre simfonice, care din 1955 poarta numele lui George Enescu, potrivit Agerpres. Mai toate numele de referinţă ale veacului – precum Erich Kleiber, Herbert von Karajan, Arthur Rubinstein, Pablo Casals, Lord Yehudi Menuhin, George Enescu, Sergiu Celibidache, Ionel Perlea, Dinu Lipatti, George Georgescu, Constantin Silvestri – au evoluat în concerte de neuitat, în compania Filarmonicii şi nu numai la Ateneu.
În sala Ateneului se desfăşoară în prezent aproximativ 400 de concerte pe an, susţinute atât de Orchestra Simfonică şi Orchestra de Cameră, cât şi de Corul Filarmonicii (înfiinţat în 1950), dar şi de numeroase formaţii camerale sau solişti de mare valoare. Orchestra Filarmonicii şi Ateneul Român s-au contopit în ultimul timp în mintea publicului şi a muzicienilor, fiind considerate o singură entitate şi dovedind că reprezintă un element activ pentru reintegrarea europeană a României.
Ateneul Român va aniversa marţi, 5 martie, 115 ani de la primul concert simfonic al orchestrei Filarmonicii din Bucureşti, care a avut loc pe 5 martie 1889.
La acea dată, orchestra, care a fost dirijată de Geor