Peste 1,5 milioane de români simt repercusiunile bolii cu 1.000 de feţe (simptomatologia şi parcursul medical diferă de la un caz la altul). Este vorba atât de bolnavii propriu-zişi, cât şi de persoanele afectate indirect: familie, prieteni, angajatori.
În realitate, 8.000 de români suferă direct de scleroză multiplă. Aceasta este statistica oficială –probabil, alte câteva mii de persoane nu au fost încă diagnosticate. În 2013, Ministerul Sănătăţii a alocat pentru tratamentul acestei boli autoimune 96 de milioane de lei (aproximativ 22 milioane de euro), acelaşi buget de care au beneficiat bolnavii din România şi anul trecut.
”Investiţia în terapia acestor pacienţi are un impact negativ mai mic faţă de consecinţele netratării lor”, spune Ovidiu Băjenaru, preşedintele Societăţii de Neurologie din România. El este unul dintre cei doi fondatori ai primului centru de diagnostic şi tratament al sclerozei multiple (SM) de la noi (în anul 2000, la Târgu Mureş).
În România, pentru diagnosticul şi tratamentul acestei afecţiuni se alocă mai puţin de un euro pe cap de locuitor, în timp ce media UE indică o cheltuială de cinci euro pe cap de locuitor. În viitorul apropiat, această sumă s-ar putea apropia de media europeană, în condiţiile în care Ministerul Sănătăţii lucrează la prioritizarea programelor pe care le gestionează.
Astfel, unele proiecte, precum cel de robotică, vor fi scoase din bugetul Sănătăţii, sumele rămase vor fi realocate – unul dintre beneficiari fiind societatea bolnavilor de scleroză multiplă.
”Investiţia în terapia acestor pacienţi are un impact negativ mai mic faţă de consecinţele netratării lor.”
Ovidiu Băjenaru, preşedintele Societăţii de Neurologie din România.
”Oricât de costisitor ar fi să implementăm un program mai scump de sprijin al bolnavilor de SM, s-ar putea să fie mai ieftin pentru societate decât lips