Personalul didactic de conducere, de îndrumare şi de control, dar şi cel desemnat de sindicate pentru activităţi aprobate de Ministerul Educaţiei, poate fi degrevat, total sau parţial, de norma didactică, fiind însă păstrate drepturile salariale, potrivit unui proiect de modificare a Legii educaţiei.
Ministerul Educaţiei Naţionale (MEN) a postat luni, pe site-ul instituţiei, un proiect de ordonanţă de urgenţă privind modificarea şi completarea Legii educaţiei naţionale nr. 1/2011, referitor la activitatea didactică în cazul personalului de predare cu funcţii de conducere sau delegat de sindicate pentru diverse activităţi aprobate de MEN.
"Personalul didactic de conducere, de îndrumare şi de control poate fi degrevat, total sau parţial, de post/norma didactică, pe baza normelor aprobate prin ordin al ministrului educaţiei naţionale, elaborate cu consultarea federaţiilor sindicale reprezentative din învăţământ. De acelaşi drepturi pot beneficia şi persoanele desemnate de federaţiile sindicale reprezentative din învăţământ, ca urmare a participării la procesul de monitorizare şi evaluare a calităţii sistemului de învăţământ, aprobate prin ordin al ministrului educaţiei naţionale", se arată în proiect.
Acelaşi proiect de act normativ defineşte degrevarea ca fiind "scutirea efectuării atribuţiei de predare, total/parţial, din norma didactică, respectiv din postul didactic, pentru personalul didactic de conducere, de îndrumare şi de control, ca urmare a îndeplinirii unor responsabilităţi specifice funcţiilor de conducere, de îndrumare şi de control, precum şi pentru persoanele desemnate de federaţiile sindicale reprezentative din învăţământ ca urmare a participării la procesul de monitorizare şi evaluare a calităţii sistemului de învăţământ".
"Pe perioada degrevării se păstrează drepturile salariale", se mai precizează în documentul citat.
MEN