Îndemnul Misiunii OSCE către autorităţile de la Chişinău şi Tiraspol privind desfăşurarea unor acţiuni comune de comemorare rămâne şi astăzi fără răspuns. Sâmbătă s-au împlinit 21 de ani de la izbucnirea conflictului de pe Nistru, încheiat prin armistiţiu în iulie 1992. Consecinţele conflictului se fac simţite şi astăzi, o soluţie este la fel de îndepărtată ca acum 21 de ani, deşi politicienii vorbesc mereu despre progrese. Aşa, războiul de pe Nistru s-a transformat cu anii într-un conflict îngheţat. Relatează, Valentina Ursu:
Evenimentele comune de comemorare a celor decedaţi în timpul războiului de pe Nistru ar putea contribui la consolidarea dialogului şi încrederii între oamenii de pe ambele maluri ale bătrânului râu şi ar putea contribui la reconciliere. A existat chiar şi un îndemn de anul trecut, al misiunii OSCE către autorităţile de la Chişinău şi Tiraspol să desfăşoare acţiuni comune. Dar se pare că deocamdată acest îndemn rămâne fără răspuns. Analistul politic Oazu Nantoi, de la Institutul de Politici Publice, are şi o explicaţie:
Oazu Nantoi: „Societatea de pe malul drept al Nistrului tratează cu indiferenţă existenţa acestei probleme. Politicienii îşi aduc aminte o dată în an, pentru ca să apară în faţa camerelor de luat vederi şi exploatează în acest sens sentimentele acelor tot mai puţini care, pornind de la intenţii naive şi sincere, atunci, în anii ’90, s-au implicat în luptele pentru apărarea integrităţii teritoriale şi suveranităţii Republicii Moldova. Pe când pe malul stâng acel regim este foarte consecvent, insistent şi agresiv, în crearea chipului duşmanului din tot ce este legat de Republica Moldova. Şi respectiv răspunde cu aceeaşi monedă, numai cu sens opus, deci organizând „festivităţi”, ceea ce face parte din mecanismul de spălare a creierilor în stânga Nistrului. Şi, prin urmare, politicienii de pe ambele maluri