Igor Boţan: Dacă guvernul va fi demis, atunci probabilitatea alegrilor anticipate creşte dramatic.
Europa Liberă: În mod normal, Alianţa trebuia să profite de această bătălie internă, pentru a-şi potrivi ceasurile. Pentru că, după alegerile anticipate sau după cele ordinare, oricum aceeaşi actori vor fi nevoiţi să stea în jurul unei mese de tratative şi să formeze o alianţă politică. A încercat Alianţa să revadă, câtuşi de puţini, mecanismele interne de funcţionare sau nu?
Igor Boţan: „S-a ajuns la acest punct din cauză că lucrurile în Alianţă mergeau prost. Despre aceasta a vorbit şi premierul Vlad Filat, săptămâna trecută, atunci când a făcut o trecere în revistă a succeselor Alianţei în anul 2012 şi a menţionat că doar în proporţie de 20% au fost implementate prevederile planului de acţiuni al guvernului.”
Europa Liberă: Dar rivalii săi, ca să nu le spunem oponenţi, au încercat să prezinte natura conflictului drept o competiţie interpersonală, altă dată drept o încercare de a camufla eşecurile.
Igor Boţan: „Partenerii Partidului Liberal Democrat şi ai premierului Vlad Filat, într-o anumită măsură, au dreptate, dar numai într-o anumită măsură. Este adevărat că acest conflict a căpătat o dezvoltare nouă după episodul cu Pădurea Domnească, în care Vlad Filat şi partidul domniei sale ieşeau relativ bine, iar celelalte două componente, reprezentanţii cărora au fost implicaţi în acel episod, au ieşit cu imaginea şifonată. Şi atunci cred că s-a decis să fie dată lovitura de răspuns, este adevărat, după ce premierul, pe neaşteptate, a venit cu această declaraţie de ieşire din Alianţă, fără să explice motivele reale. Iar motive existau. După ce premierul a menţionat că doar 20% din obiectivele programate au fost îndeplinite, şi preşedintele Parlamentului, liderul Partidului Democrat, a venit cu o apreciere a succeselor guvern