Profitând de prezenţa unui director din Ministerul Agriculturii, crescătorii de animale, prezenţi vineri la un eveniment organizat de filiala Agrostar, au solicitat lămuriri despre stadiul normelor de aplicare la legea pajiştilor, dar şi sprijin pentru a determina primarii să le cedeze în administrare păşunile.
Organizaţi în asociaţii sau solicitând în numele crescătorilor persoane fizice concesionarea pajiştilor, proprietarii de animale din judeţ încă în multe comune pare că se luptă cu morile de vânt. De fapt, au ajuns să se lupte în oferte cu dezvoltatorii care promit parcuri fotovoltaice pe terenurile încă rămase în proprietatea primăriilor, deşi legea spune că în aceste cazuri trebuie puse alte terenuri la dispoziţia crescătorilor de animale.
„S-a pus problema energiei alternative. Suntem de acord, dar să se găsească o soluţie tehnică, astfel încât pe acest teren să mai pască şi o oaie, şi o vacă. E bine, e OK, dar să punem panourile pe solarii, să le înălţăm la câţiva metri deasupra solului...”, i-a susţinut secretarul de stat în Ministerul Agriculturii, Daniel Botănoiu, pe crescători.
Mai mult, i-a asigurat că deşi la acest moment există primari refractari la ideea de a concesiona pajiştile, de anul viitor e sigur că primăriile nu vor mai gestiona fondurile din subvenţiile acordate de APIA.
Cereri cu duiumul, în continuare nerezolvate
Din discuţiile pe care crescătorii le au între ei, când se întâlnesc la diverse evenimente, cum a fost şi cel de vineri, organizat de Sindicatul Producătorilor Agricoli Olt, la nivelul judeţului încă multe din solicitările de a prelua în concesiune pajiştile au rămas neonorate. În joc sunt în primul rând banii acordaţi de Agenţia de Plăţi şi Intervenţii în Agricultură (APIA) cu titlu de subvenţie. Din cauza acestora, la nivel naţional sunt aproximativ 300 de procese, cu prim