Spectacolul pune laolaltă în premieră povestea lui Eliade şi romanul-replică scris de Maitreyi Devi
Actori de primă mână şi un spectacol care are toate şansele să umple în această lună sala Casei de Cultură a Sindicatelor. Este vorba despre piesa de teatru Maitreyi, de Mircea Eliade, care se joacă la Buzău, pe 19 martie, de la ora 19,00.
Spectacolul este regizat de Chris Simion şi îi are în distribuţie pe Maia Morgenstein, Vlad Zamfirescu, Aylin Cadîr, Doru Ana, Anca Sigartău, Jasmine Iliescu, Carla Maria Teaha, Marius Chivu, Radu Micu, Teodora Garofil/ Mădălina Dorobanţu.
Este pentru prima dată când romanul lui Mircea Eliade, „Maitreyi”, şi cartea scrisă ca un contraargument de către Maitreyi Devi, „Dragostea nu moare”, se întâlnesc pe scena teatrului românesc şi transpun nu numai o poveste de dragoste imposibilă, ci şi două lumi diferite, exprimate subiectiv prin două puncte de vedere. Romanul scris de Mircea Eliade este o semiautobiografie, cu acţiunea plasată în Calcutta, India anilor ’30. Adevărata poveste începe atunci când el, sub pseudonimul Allan, şi Maitreyi, fiica lui Narendra Sen, în a cărui casă locuieşte, se îndrăgostesc şi se logodesc pe ascuns. Diferenţele culturale îşi spun cuvântul, iar toţi vor încerca să îi despartă, începând cu tatăl fetei.
Revoltată de publicarea romanului fără acceptul ei, Maitreyi Devi a scris cartea intitulată sugestiv „Dragostea nu moare”, ca un răspuns - replică, oferit după mai bine de 40 ani.
„Interpretez o femeie care iubeşte sfâşietor”
„Povestea e superbă, spusă în paralel de tânăra Maitreyi şi de Maitreyi cea matură. E o poveste perfect balanţată şi o felicit pe regizoarea Chris Simion pentru că a reuşit acest echilibru. Eu interpretez o femeie care a iubit şi care iubeşte sfâşietor. Paradoxal este că Maitreyi îl iubeşte pe Eliade şi după 40 de ani. Întâlnirea cu El