Preşedintele Traian Băsescu a oferit un răspuns prompt Guvernului, referitor la poziţia României privind aderarea la spaţiul Schengen. În conferinţa sa de la Palatul Cotroceni, şeful statului a pregătit, în premieră, o hartă, pentru a arăta unde s-ar muta frontiera Schengen după aderare.
„Cu acest lucru nu ne putem juca. Este esenţial să mutăm frontiera UE pe frontiera noastră de nord, de est şi de sud-vest şi din acest punct de vedere niciun sacrificiu nu este prea mare. Chiar sacrificarea corupţilor noştri nu mi se pare prea mare“, a subliniat Băsescu. „Fie că sunt prin Parlament sau prin Guvern, corupţii sunt nesemnificativi în raport cu a muta frontiera politică a UE pe Prut şi pe frontiera cu Ucraina.
E la fel de important ca şi intrarea în UE“, a insistat preşedintele.
„SALUT POZIŢIA PREMIERULUI“
Traian Băsescu a salutat poziţia Executivului, după ce premierul Victor Ponta a anunţat astăzi că România nu va cere un vot în Consiliul Justiţie Afaceri Interne (JAI) din 7-8 martie pentru a evita un veto al Germaniei. „Salut poziţia premierului cu privire la mandatul Guvernului în Consiliul JAI. Cred că este o revenire la normalitate. Poziţia pe care o exprim fără rezerve şi mă bucură flexibilizarea primului ministru: România are ca obiectiv major intrarea în zona Schengen. Nu mă refer că aceasta este o prioritate numai din punct de vedere economic, ci şi din punct de vedere al procesului de integrare. Poate cel mai important aspect este cel politic“, a spus Băsescu.
ŞAPTE STATE AR FI VOTAT ÎMPOTRIVĂ
Însă şeful statului nu s-a sfiit să le traseze noi sarcini mebrilor Guvernului: să nu renunţe la aderare şi să ceară un nou termen pentru septembrie sau decembrie. „Poziţia corectă este să se ia notă şi să stabilim un nou termen în care să discutăm accesul la Schengen. Punctul meu de vedere este că trebuie să obţinem o altă dată