Premierul Ungariei Viktor Orban a transformat banca centrală într-un „partener strategic“ odată cu numirea ministrului economiei Gyorgy Matolcsy la conducerea instituţiei, acesta urmând să susţină politicile economice neortodoxe criticate de UE şi FMI şi implementate de guvern, ceea ce va alimenta temerile investitorilor în privinţa independenţei băncii.
„Considerăm că acum Banca Naţională a Ungariei este o bancă centrală dependentă. Vom aştepta să vedem cum decurg lucrurile, însă părerea noastră este că Matolcsy va fi acolo pentru a construi un parteneriat mai strâns cu guvernul, pentru a aborda politica monetară din punct de vedere politic şi pentru a reprezenta interesele partidului Fidezs“, a spus Peter Attard Montalto, economist la compania de consultanţă financiară Nomura, citat de publicaţia Financial Times.
Odată cu instalarea lui Matolcsy, timp de şase ani, la şefia băncii centrale, partidul de guvernământ Fidezs şi-a extins controlul asupra unuia dintre puţinele focare de „rebeliune“ împotriva măsurilor considerate adesea neortodoxe prin care premierul Viktor Orban vrea să stimuleze economia, ţinând totodată în şah deficitul bugetar, dar şi pe creditorii internaţionali. Majoritatea poziţiilor cheie din stat sunt deţinute acum de membrii partidului de guvernământ.
Chiar dacă Fidezs va pierde alegerile generale din 2014, va fi dificil pentru noul guvern să îl înlăture pe Matolcsy de la conducerea băncii centrale.
„Din punctul meu de vedere, acesta era cursul firesc al lucrurilor, ţinând cont de faptul că Orban şi Matolcsy sunt suflete pereche în materie de politici economice“, a spus Timothy Ash, analist în cadrul băncii Sandard din Londra.
Andras Simor, predecesorul lui Matolcsy al cărui mandat a expirat ieri, a fost numit în funcţia de guvernator în anul 2007 de socialistul Ferenc Gyurcsany, venit la pute