Cinema Victoria propune două proiecții speciale pentru această săptămână: un documentar „feminin” și primul film interactiv din lume, realizat în 1967.
„8 Martie” este o producție 2012 a Libra Film în regia lui Alexandru Belc, pe baza unui scenariu semnat de Alexandru Belc și Tudor Giurgiu. Documentarul a participat la ediția din vară a Festivalului Internațional de Film Transilvania (TIFF) și la alte competiții de profil, printre care Making Waves (New York, SUA) și East Silver Market (Jihlava, Cehia).
Pelicula prezintă lumea femeilor din localități de provincie din România, care și-au trăit tinerețea în comunism, iar acum, în capitalism, lucrează în condiții grele, dar nu se plâng. Poveștile lor simple și umane sunt piesele unui puzzle istoric complicat. Rutina, frustarea, spaima că ce știau să facă n-o să mai folosească nimănui, că o să-și piardă locul de muncă le fac pe aceste femei să reziste eroic și să își ducă destinele ca niște cai de povară. Au avut cândva vise și idealuri. Acum fac haz de necaz și își amintesc de vremurile când lumea arăta mai luminos pentru ele. Își mai doresc un singur lucru: să ajungă să prindă pensia. În afară de copii, de familie, nu au nici o bucurie. 8 Martie era sărbătoarea care le celebra în comunism pe aceste reprezentante ale clasei muncitoare.
Proiecția va avea loc miercuri, 6 martie, de la ora 21.00, la Cinema Victoria.
În timp ce documentarul de miercuri oferă o privire comparativă între trecut și prezent, filmul proiectat joi la Cinema Victoria, „Kinoautomat”, este cel care a revoluționat relația spectatorului cu marele ecran.
„Kinoautomat” a fost conceput de către Radúz Činčera pentru pavilionul cehoslovac la Expoziția Mondială din '67, din Montreal. În 9 momente ale filmului acțiunea se oprește și un moderator roagă publicul să aleagă cu ajutorul unor telecomenzi între două scene, apoi scena a