Zaharescu (ARPIM): Există oameni care au nevoie de tratamente care depăşesc aceste plafoane
Damian (APMGR): Orice formă de control este binevenită, pentru că altfel doar taxa clawback mai limitează consumul
Reprezentanţi din piaţa farmaceutică spun că existenţa unor plafoane de prescriere la eliberarea reţetelor în cazul listelor de medicamente compensate şi gratuite are un impact negativ asupra accesului populaţiei la tratamente.
Astfel, Dan Zaharescu, directorul executiv al Asociaţiei Române a Producătorilor Internaţionali de Medicamente, a afirmat că plafoanele de prescriere pentru reţetele compensate nu au mai fost actualizate de câţiva ani şi că există pacienţi care au nevoie de tratamente care depăşesc limitele impuse de aceste plafoane. "Sunt pacienţi care au nevoie de mai mult. Limitarea la 3-4 medicamente generează probleme pentru pacienţi. Există anumite co-morbidităţi, precum cele în cazul diabetului, unde este nevoie de un număr mai mare de medicamente", a declarat acesta, pentru Curierul Naţional, adăugând că aceste persoane nu primesc tratamentul complet şi că dacă au bani îşi cumpără medicamentele, ori renunţă la tratament.
Potrivit lui, aceste plafoane au fost introduse din cauza riscului unor supraprescrieri care acum sunt nejustificate şi că ar trebui eliminate, în contextul în care noile terapii de care ar trebui să beneficieze pacienţii nu se mai încadrează în aceste limitări.
"Teoretic ar trebui să fie eliminat, dar există restricţii bugetare, ar fi bună şi o majorare. De patru ani nu s-a mai făcut nicio modificare", a mai spus Dan Zaharescu.
În schimb, Dragoş Damian, preşedinte al Asociaţiei Producătorilor de Medicamente Generice din România, afirmă că începând din 2008 când au fost ridicate plafoanele la farmacii, nu a mai existat concret o măsură care să limiteze consumul de medicamente.
"Ex