Scris de Veronica Bursaşiu - Un orădean devine parte din lumea marilor medici Hatieganu-Goia-Fodor, a lui alexandru Borza, întemeietorul Grădinii Botanice, a lui Blaga, Goga, Victor Babeş, a lui Iuliu Hossu, Gheorghe Dima.
Gonit din Cetatea Oradea, acolo unde sculptorul îşi desăvârşea lucrările, primul orădean care a intrat în Guiness Book, nominalizat în Enciclopedia Personalităţilor din România, sculptorul Cornel Durgheu devine Senior al Cetăţii la Cluj napoca. S-a întâmplat în urmă cu doar câteva zile la cea de-a XVIII-a ediţie a Balului Operei din Cluj.
„O lume care a fost, o istorie pe care avem obligaţia să o păstrăm cu sfinţenie. Şi pe cea de ieri, dar şi pe cea pe care o trăim azi. Acesta este motivul şi statornica mea dorinţă de a crea cadrul în care să-i onorăm pe seniorii care slujesc azi Cetatea ”, a spus Matei Miko, preşedinte al fundaţiei Culturale „Pro Transilvania ”, organizator al evenimentului. Ediţia din acest an a celui mai important eveniment aristico-cultural din Transilvania a fost prezentată de Rareş Bogdan, realizator Realitatea TV şi de actriţa Ramona Bădescu care a venit special de la Roma pentru acest eveniment. A absolvit Secţia de Sculptură a Academiei de Arte Plastice Ion Andreescu din Cluj /Napoca.Este Fondatorul Facultăţii de Arte Vizuale din cadrul Universităţii din Oradea.Este doctor în Istoria Artelor, avându-l ca şi coordonator pe profesorul Raoul Şorban. Lucrarea sa de licenţă „Burebista ” realizată din beton armat a fost amplasată în oraşul Floreşti. Între anii 1972-1974 a participat la cursuri de regie şi actorie la Centrul Naţional din bucureşti , avându-i coordonatori pe maeştrii Liviu Ciulei, Manole Marcus, Alecu Popovici, D.T. Popovici. A iniţiat Simpozionul Naţional de Sculptură „Copiii şi istoria ”. A avut o prezenţă activă remarcabilă la toate saloanele de artă plastică orădene, iar expoziţiile sale personale