Modul şi perioada de acordare a despăgubirilor cuvenite celor ale căror averi au fost confiscate de comunişti trebuie reglementat odată pentru totdeauna, a declarat luni premierul Victor Ponta la finalul şedinţei Uniunii Social Liberale (USL). In 20 de ani guvernele ce s-au perindat la conducerea ţării nu au reuşit soluţionarea problemei, ba, mai mult, unele chiar au dat o lovitură proprietarilor.
In 1995, PDSR, partid metamorfozat ulterior în actualul PSD, formaţiune condusă acum de Victor Ponta, a legiferat vânzarea către chiriaşi a imobilelor ocupate de aceştia în detrimentul proprietarilor. ”Au fost vândute la preţ de televizor color şi aceasta în rate”, afirmă avocatul Călin Ispravnic, preşedintele Asociaţiei pentru Proprietate Privată (APP). Proprietarii de drept au rămas în aşteptarea dreptăţii.
Mii de cauze la CEDO
O bună parte din cei îndreptăţiţi au decedat, fără să lase în urmă pe cineva care să se lupte pentru drepturile lor. Există însă mulţi expropiaţi care s-au adresat Curţii Europene a Drepturilor Omului (CEDO). Victor Ponta afirmă că la CEDO există mii de astfel de dosare. In octombrie 2010, pentru a stopa avalanşa de procese deschise de expropriaţi, CEDO a emis o decizie pilot în cazul ”Atanasiu şi Poenaru împotriva României” în care obliga statul român să soluţioneze problema proprietăţilor până în iulie 2012. Preocupat de luptele politice, guvernul Ponta I nu a adoptat soluţiile necesare. Termenul a fost amânat pentru luna aprilie 2013.
Potrivit premierului Victor Ponta, Executivul îşi va asuma răspunderea în Parlament pe legea proprietăţii. ''Miercuri îl discutăm (n.r. proiectul) în prima lectură în şedinţa de Guvern, luni (n.r. lunea viitoare) îl voi prezenta conducerii USL”, a explicat care e calendarul Victor Ponta.
Un an mort pentru expropriaţi
In 2013 este puţin probabil ca deţinătorii titlurilor de despăgu