Fermierii care cultivă plante pe suprafeţe mici sau cresc puţine animale doar pentru consumul propriei familii scapă de taxă, dar dacă ies cu produse pe piaţă vor plăti impozit pe venitul realizat din vânzări.
Aşa cum Guvernul a anunţat încă din ianuarie, agricultorii vor intra în categoria plătitorilor de taxe şi impozite, plătind dări la stat atât pentru proprietăţile pe care le deţin, cât şi pentru veniturile pe care le realizează.
Acum, Ministerul Finanţelor a elaborat normele metodologice după care se vor calcula aceste dări, arătând şi ce plafoane minime de impozitare sunt instituite la fiecare categorie de cultură sau de specie animală vizată. „Adevărul“ vă prezintă, pe baza acestui proiect fiscal, ce impozite vor plăti fermierii.
Paşi de calcul pentru taxa pe plante
1. Întocmiţi un tabel cu suprafeţele pe care aţi cultivat diversele plante (de exemplu, 10 ha cu grâu şi 5 ha cu legume);
2. La fiecare cultură, scădeţi din numărul total de hectare numărul echivalent cu minimul scutit de taxă (în exemplul nostru, rămân 8 ha impozabile la grâu şi 4,5 ha impozabile la legume);
3. Înmulţiţi numărul de hectare impozabile cu valoarea stabilită de Finanţe, pentru fiecare cultură în parte. Cifra astfel obţinută este valoarea impozabilă a respectivei suprafeţe (în exemplul nostru, aveţi 8 ha grâu X 449 lei/ha = 3.592 de lei şi 4,5 ha legume X 4.001 lei = 2.880,7 lei);
4. Impozitul pe care-l veţi plăti este echivalentul a 16% din valoarea impozabilă, obţinută prin calculul de la pasul anterior. În exemplele noastre, veţi avea 16% din 3.592 de lei, adică 574,7 lei impozit de plătit în 2013 pe grâu, respectiv 16% din 18.004,5 lei, adică 2.880,7 lei impozit de plătit în 2013 pe cultura de legume.
Paşi de calcul pentru taxa pe animale
1. Întocmiţi un tabel cu animalele pe c