Potrivit Asociației Română Anti-Sida, situația adolescenților și adulților care trăiesc în stradă s-a înrăutățit în ultimii ani. Modificările în comportamentul de utilizare a drogurilor, substanțe noi cu efecte psiho-active, au contribuit la creșterea riscului de infectare cu HIV și alte boli infecțioase: hepatita B și C. Statisticile oficiale arată că numărul cazurilor de infecție cu HIV a crescut în ultimii ani în rândul consumatorilor de droguri injectabile, în 2012 reprezentând 31% din cazurile noi de infecție cu HIV din numărul total de infecții.Europarlamentarul Daciana Sârbu și Reprezentantul UNICEF în România, Sandie Blanchet, s-au întâlnit zilele trecute și au discutat cu beneficiari ai Asociației Române AntiSIDA (ARAS): adulți vulnerabili și adolescenți, copii ai străzii, consumatori de droguri, persoane implicate în sexul comercial.
Prevenirea eficientă a infectării cu HIV trebuie să includă cu prioritate țintirea celei mai vulnerabile categorii – adolescenții abia ieșiti din copilărie, care se îndreaptă spre consumul de droguri. E nevoie de eforturi mari pentru a împiedica extinderea acestui fenomen și a-i reduce amploarea, și trebuie să ne unim forțele, la toate nivelurile, pentru a proteja generația tânără de acest cumplit pericol. Am propus Comisiei Europene inițierea unei Strategii Europene privind Sănătatea Copilului, program finanțat la nivel european, care să includă și o componentă de educare și informare pentru prevenirea consumului de droguri. Avem nevoie de o inițiativă unitară la nivel european, complementară eforturilor naționale” a declarat europarlamentarul Daciana Sârbu.
Adolescenții sunt supuși unor multiple riscuri atât în România, cât și în restul lumii: sărăcie, expunere la violență, abuz și neglijare, exploatare sexuală, trafic de ființe umane. La o vârstă fragedă, o parte dintre adolescenți pot lua decizii greșite sau