Inaintea celei de-a sasea runda de discutii sarbo-kosovare la Bruxelles, mediate de UE, oficialii sarbi sustin ca se intrevad perspectivele unei solutii de compromis la problema nordului Kosovo.
Premierul sarb, Ivica Dacici, si omologul sau kosovar, Hashim Thaci, continua discutiile pe marginea viitorului institutiilor finantate de Serbia in nordul Kosovo, luni, la Bruxelles, informeaza Balkan Insight.
Kosovo doreste ca Serbia sa isi destructureze ceea ce considera a fi structuri "paralele" in nordul teritoriului sau, in vreme ce Serbia doreste mai intai o mai mare autonomie a zonelor populate de sarbi din Kosovo.
De la sfarsitul conflictului din Kosovo, la sfarsitul anilor '90, regiunea s-a aflat in afara controlului guvernului kosovar, iar Serbia a continuat sa finanteze securitatea, justitia, sanatatea si educatia regiunii majoritar locuita de sarbi.
Dacici a precizat, la inceputul lunii, ca Serbia doreste sa gaseasca o solutie de compromis. Belgradul si Pristina au cazut de acord asupra formarii unei asociatii a municipalitatilor sarbe, ce ar oferi o solutie discutiilor pe marginea "institutiilor paralele" din nordul Kosovo.
Cu toate acestea, cele doua parti nu au reusit sa cada de acord asupra jurisdictiei unei asemenea asociatii si asupra legaturilor sale cu Pristina si Belgrad. Dacici sustine ca pristina respinge ideea de a conferi orice fel de putere reala sarbilor din nord.
Premierul sarb a adaugat ca, in eventualitatea unei intelegeri, Serbia ar dori ca institutiile din nordul Kosovo sa transfere o parte din puterile lor Adunarii Kosovo.
"Daca nu reusim sa ajungem la o intelegere cu Pristina, inseamna ca nu a fost intelegere de partea kosovara", a aratat Dacici.
UE le cere ambelor parti sa-si rezolve problemele bilaterale, inainte de a da unda verde aderarii Serb