SUA trec printr-o dramă a tăierii deficitului bugetar şi a reducerilor automate de cheltuieli care dacă ar fi trăită în România, ar putea fi evitată cu o simplă ordonanţă de urgenţă, dar care n-ar fi făcut probabil decât să prelungească agonia.
Dar în SUA această soluţie nu este posibilă doarece nicio lege referitoare la buget nu poate fi implementată dacă nu este aprobată de reprezentanţii populaţiei, de Congres.
Pentru că preşedintele Barack Obama nu poate forţa făţiş un compromis între politicieni deoarece, după cum chiar el a spus, preşedintele SUA nu este „un dictator“, tăierile automate de cheltuieli – de 85 miliarde dolari doar anul acesta financiar - declanşate pe 1 martie reduc implacabil deficitul bugetar cu costul a sute de mii de locuri de muncă distruse şi cu frânarea relansării celei mai mari economii a lumii.
Analiştii avertizează că efectele se vor simţi şi în Europa.
Ce ieri a fost motiv de mândrie, azi este pur şi simplu „stupid“
Ideea acestor reduceri automate de cheltuieli – sechestrul bugetar – datează din 2011 şi a venit, potrivit Fox News, chiar de la administraţia preşedintelui Obama, care a vrut „o pastilă toxică“ pentru a forţa elegant un compromis între republicani şi democraţi în vederea reducerii deficitului bugetar şi a datoriei care era pe cale să atingă pragul prevăzut de lege.
Dacă datoria trece de acest prag, guvernul nu se mai poate împrumuta şi implicit nu mai poate finanţa anumite servicii. Ideea a fost bine primită de ambii combatanţi. Obama a promis că ar respinge orice lege care nu include acest sechestru. Pragul a fost din nou pe cale să fie atins în decembrie anul trecut, caz în care s-ar fi declanşat reducerile automate de cheltuieli odată cu încetarea unor excepţii de la plata taxelor introduse în timpul preşedintelui George W. Bush – „prăpastia fiscală“, d