Fabrica de bere Ursus, unul dintre simbolurile Clujului, este demolată zilele aceste de proprietarul clădirilor, concenrul sud-african SABMiller. Directorul Ursus Breweries, Diana Klusch, a dezvăluit pentru „Adevărul“ ce intenţionează compania să facă cu cele câteva hectare de teren ce vor rezulta după demolare. Vezi istoria celui mai faimos brad de bere din Cluj din secolul XIX şi până astăzi.
Bazele fabricii Ursus au fost puse din 1878 şi în deceniile ce au urmat la Cluj s-a aflat unul dintre cei mai importanţi producători de bere din ţară până în 2010, când proprietarul, compania SABMiller, a decis oprirea producţiei şi transferarea acesteia la Buzău şi Braşov sau Timişoara. La trei ani de la închiderea producţiei, în urmă cu câteva zile, s-au început lucrările de demolare a clădirilor dezafectate.
Ce se va întâmpla cu terenul
Directorul pentru afaceri corportatiste al Ursus Breweries, Diana Klusch, a dezvăluit pentru „Adevărul“ ce intenţionează compania să facă cu cele câteva hectare de teren ce vor rezulta după demolare. „Compania intenţionează să vândă terenul pentru ca acolo să se construiască ceva mai util pentru clujeni decât nişte clădiri dezafectate. Cei ce vor dori să cumpere vor face acolo ce vor crede de cuviinţă. Ipoteza că am dori să facem acolo clădiri de birouri este o speculaţie. Dorim să vindem terenul pentru că am sistat producţia de bere, birourile nostre şi berăria rămân. Există discuţii cu posibili cumpărători, dar nu e nimic cert. Sperăm că demolarea va merge repede pentru a putea pregăti terasa Ursus pentru primăvară“, a susţinut directoarea.
Tradiţie din secolul XIII-lea
Tradiţia fabricării berii în Cluj îşi are rădăcinile, însă, cu mult timp înainte. E legată de mica unitate de producţie de bere din secolul XIII, care aparţinea saşilor, potrivit istoricului Gheorghe Bodea. „Era o tradiţie. Acolo (pa am