La Sibiu, finanţarea renovării faţadelor din centrul istoric a fost realizată printr-un împrumut de la Banca Europeană pentru Investiţii în colaborare cu agenţia de dezvoltare a guvernului federal german, iar soluţia ar putea fi optimă şi pentru Braşov.
Reprezentanţii băncii vor veni luna viitoare, la Braşov, la invitaţia reprezentanţilor FDGR, pentru a analiza situaţia din oraşul nostru şi a avea o discuţie cu reprezentanţii autorităţilor locale, la întâlnire urmând să participe şi edili din alte oraşe din ţară care au reuşit să demareze astfel de programe de restaurare a centrelor istorice.
Consilierul local Chirstian Macedonschi a precizat că Banca acordă credite avantajoase prin programul Jessica cu termene de plată foarte relaxate, numai că ar trebui să se intervină şi pe parte legislativă pentru a se simplifica procedura de avizare a acestor lucrări de restaurare. Rămâne de văzut cum vor putea fi convinşi proprietarii din aceste spaţii cu privire la importanţa renovării faţadelor, dar şi să accepte să ramburseze un credit. La întâlnirea care a avut loc, săptămâna trecută, la Primăria Braşov, cu privire la renovarea centrului istoric, s-a decis constituirea unei comisii care să se ocupe de convingerea proprietarilor cu privire la importanţa reabilitării faţadelor istorice, dar nu se ştie cum vor fi plătiţi membrii ei, toţi cei prezenţi la şedinţă ajungând la concluzia că voluntariatul nu este o soluţie, pentru a implementa un proiect de o asemenea anvergură.
Totodată, pe latură ştiinţifică, pentru a ajuta acest proces de restaurare, de peste 10 ani, Institutul Cultural Săsesc lucrează la topografia monumentelor din Braşov. Volumul are aproximativ 600 de pagini, iar, anul acesta ar putea să apară pe piaţă. „Creăm astfel o bază juridică constantă şi de durată, care va fi o referinţă pentru modificările arhitecturale abuzive. În acest volum vor