V-aţi întrebat vreodată ce mâncau soldaţii romani înainte de a porni într-o campanie de cucerire a vreunui teritoriu. Ori cum îşi preparau mâncarea dacii ori românii de acum 500 de ani? Ei bine, răspunsul la aceste întrebări vi-l vor oferi cercetătorii Muzeului Judeţean de Istorie şi Artă Zalău care pornesc acum într-o călătorie culinară pe traseul istoriei ultimilor 2000 de ani.
Proiectul, sugestiv intitulat "De la Apicius la lelea Floare - recuperarea istorică a tradiţiilor culinare din judeţul Sălaj", îşi propune să facă lumină nu numai în privinţa reţetelor după care îşi preparau mâncarea strămoşii noştri, dar, ci vor abordate şi aspectele privind vesela utilizată, produsele consumate, momentele consumării mâncării, locul preparării mâncării, instalaţiile pentru prepararea acesteia. Corina Bejinariu, managerul Muzeului Judeţean de Istorie şi Artă, ne asigură că, pe lângă faptul că nu se va concretiza printr-o simplă culegere de reţete, proiectul va fi unul riguros, cum nu s-a mai făcut încă, de aceea el va implica specialişti din toate domeniile, de la arheologi, la istorici şi etnografi, care vor îmbina studiul arhivelor cu munca în teren.
"Vom avea informaţii documentate pe baza descoperirilor arheologice din cele mai importante situri de epocă dacică şi romană de pe teritoriul judeţului. De asemenea, vor fi urmărite sursele documentare bizantine medievale, de epocă modernă, ce conţin reţete transmise din antichitatea romană, reţete care în multe cazuri au fost adaptate sau îmbogăţite. Cercetarea etnografică va viza specificitatea tradiţiilor culinare din perspectivă etnică, abordând gastronomia prin prisma dialogului intercultural generat de interferenţa elementelor specifice bucătăriei româneşti, maghiare, slovace şi evreieşti, dată fiind componenţa multietnică a zonei", explică managerul.
La reuşita proiectului va contribui şi