Realitatea că mai mult de 65% dintre unităţile administrativ – teritoriale ale României nu își pot asigura cheltuielile salariale din veniturile proprii l-a determinat pe liderul ACoR Tulcea, Ilie Ştefan, să oficializeze răspunsurile pe care le cunoştea. Acestea, răspunsurile, au luat forma unei adrese trimise tuturor primarilor tulceni, material în care se arată ponderea gradului de clientelism politic asupra bunei funcţionări a administraţiei publice locale.
„Clientelismul politic!
Stimați colegi,
Încă o dată vă rog să sesizați importanța colectării taxelor și impozitelor locale, atât pentru unitatea administrativ – teritorială, cât și pentru noi, cei care lucrăm efectiv în cadrul entităților publice, deoarece ne asigură FUNCȚIONALITATEA (salarii, întreținere, cheltuieli curente): Aparatul de specialitate al primarului/Consiliul local; Școală, Servicii publice, etc. Peste 65% dintre unitățile administrativ – teritoriale ale României nu își pot asigura cheltuielile salariale din veniturile proprii (taxele locale + cotele repartizate prin formulă, din impozitele pe venit și TVA + cote IVG). Principala cauză a acestui fenomen, mai mult decât îngrijorător, este foarte micul procent de colectare al taxelor și impozitelor locale, care în primă fază provoacă goluri în bugetele locale, dar și determină în mod semnificativ diminuarea sumelor repartizate de către Direcțiile Generale ale Finanțelor Publice din impozitele pe venit și TVA, în următorul an bugetar!
Cauza cea mai mare a necolectării taxelor și impozitelor locale nu este gradul de sărăcie al colectivităților (să nu uităm că pensionarii plătesc primii!!!!), ci neimplicarea, nepăsarea, ignorarea, de foarte multe ori cu bună știință, a autorităților locale, precum și a aparatului de specialitate al primarului, în a folosi toate mijloacele legale pentru a atinge un grad de colectar