Afecțiunea se află în topul priorităților cercetătorilor din domeniul neuroștiinței, imediat după Alzheimer, însă pentru cei 7.000-8.000 de bolnavi români, terapiile de ultimă generație sunt extrem de costisitoare.
“Scleroza multiplă este cea mai invalidantă boală a adultului tânăr”, a declarat astăzi, prof. dr. Ovidiu Băjenaru, preşedintele Societăţii Române de Neurologie, pentru agerpres, care a precizat că vârsta de debut a acestei afecţiuni este între 20-30 de ani.
Acesta a explicat că, în ciuda statisticilor vechi, realizate în urmă cu câțiva ani, boala apare mult mai frecvent și chiar la copii.
TOP 3 RECOMANDĂRI EVZ.RO:
SACRIFICAREA SCHENGEN. USL se rățoiește la Germania. Antonescu: "Poate ministrul de interne german s-a pripit". Ministrul Apărării face și el declarații belicoase O POVESTE UNICĂ! Îndrăgostiţii de pe lista de aşteptare pentru organeEi SUNT românii care se pot sufoca în orice moment, iar MINISTERUL SĂNĂTAȚII îi ignoră
'S-a văzut că dacă în urmă cu 20 de ani, să zicem, se considera că scleroza multiplă la copii este extrem de rară, astăzi nu este aşa. În ţara noastră, prevalenţa acestei boli este în jur de 38-40 la 100.000 de locuitori, această estimare fiind făcută după mai multe studii epidemiologice pe diferite zone ale ţării realizate de-a lungul timpului şi care au arătat cam aceeaşi cifră. E posibil să fie mai frecventă pentru că la vremea respectivă când au fost efectuate studiile nu existau criteriile imagistice care astăzi au arătat că, de fapt, boala este şi mai frecventă', a explicat medicul.
Potrivit acestuia, în țara noastră se estimează că sunt în momentul de faţă undeva la 7.000 - 8.000 de bolnavi. Băjenaru a ținut să sublinieze importanța terapiei în menținerea unui ritm de vieță cât mai aproape de normalitate.
'Tratamentele imunomodulatoare sunt foarte importante, pentru că sunt sigurele care au