Aproape 70% din români cred că pot avea un nivel de trai mai bun doar dacă muncesc mai bine, potrivit unui sondaj Inscop comandat de ziarul „Adevărul“.
Aproape 70% din români cred că pot avea un nivel de trai mai bun doar dacă muncesc mai bine. Concluzia provine dintr-un sondaj de opinie, realizat de institutul Inscop pentru cotidianul „Adevărul“ în cadrul proiectului „Adevărul despre România“. Sondajul a fost efectuat în perioada 21 – 28 februarie 2013, pe un eşantion de 1.066 de persoane, reprezentativ pentru populaţia României de 18 ani şi peste 18 ani, prin metoda interviului la domiciliu. Eroarea maximă admisă este de ± 3%, la un grad de încredere de 95%. Însemnătatea muncii creşte în criză economică direct proporţional cu şomajul.
Acelaşi sondaj arată că românii sunt într-o mare măsură îngrijoraţi de precaritatea locului de muncă, posibilitatea pierderii lui fiind a doua sursă de anxietate (24%) după scumpiri (34%). Al treilea motiv de îngrijorare este diminuarea veniturile personale, explicabil după experienţa reducerii succesive de salarii în sistemul public şi privat.
Un loc de muncă stabil şi prost plătit e preferat de 52% din respondenţi, dar este semnificativ şi procentul celor care ar alege un loc de muncă instabil, dar bine plătit (48%), media fiind ridicată de către tinerii între 18 şi 34 de ani (63%), potrivit Inscop.
Statul şi-a pierdut aura de salvator
Dacă românii leagă munca de nivelul de trai, aceştia nu găsesc că ar exista o relaţie între munca individuală şi performanţa economică a ţării. 67% din români cred că economia va merge mai bine atunci când ţara va avea guvernanţi mai buni. Semnificativă este opţiunea pentru responsabilitate individuală în situaţie de criză (72% răspund că trebuie să se ajute singuri), în contextul în care fosta guvernare a practicat un discurs critic la adresa „asistaţilor social