Divizia de recuperare a creanţelor din BCR, cu o schemă de personal de 500 de oameni, va funcţiona ca o companie de sine stătătoare în cadrul băncii şi are misiunea de a deveni centru de profit, afirmă Manfred Wimmer, vicepreşedinte executiv pe financiar al Erste Group, acţionarul majoritar.
"Refacem toată zona de gestiune a creditelor neperformante şi de restructurare. Am alocat personal suplimentar şi vrem să construim o bază operaţională care să devină centru de profit", spune bancherul austriac care a pilotat integrarea BCR în grupul Erste.
La sfârşitul anului trecut 26,7% din portofoliul de credite al BCR se încadrau în categoria neperformantelor, corespunzător unui volum de circa 3,2 mld. euro. Până la finalul lui 2011 o cincime din credite deveniseră neperformante.
La un asemenea volum de creanţe cu probleme, construirea unei divizii puternice de restructurare şi recuperare a apărut ca o soluţie pentru ca activitatea curentă a băncii să nu mai fie grevată. Conducerea "uzinei de reciclare" i-a fost încredinţată unui bancher olandez format în ABN Amro, Jurgen de Ruijter.
Wimmer spune că este de preferat ca BCR să aibă o capacitate internă puternică de recuperare a creanţelor, decât să vândă active "vulturilor". În acelaşi timp, austriecii nu vor ca banca să devină cel mai mare proprietar imobiliar din România, aşteptând să redea pieţei această categorie de active pe măsură ce condiţiile se vor ameliora. "Sunt convins că portofoliul de real estate din România încă are valoare, nu încape comparaţie cu situaţia din Spania, unde s-au făcut case de care n-are nevoie nimeni, pentru că în România segmentul rezidenţial încă este neacoperit."
Citiţi articolul integral pe www.zfcorporate.ro
Divizia de recuperare a creanţelor din BCR, cu o schemă de personal de 500 de oameni, va funcţiona ca o companie de sine stătătoare în cadrul băn