Au intervenit pentru salvarea vieţii unui bebeluş, dar şi-au pierdut viaţa. S-a întâmplat în urmă cu zece ani, pe 4 martie, în judeţul Cluj, unde un elicopter SMURD Târgu Mureş, în care se aflau un medic, un asistent şi doi piloţi, s-a prăbuşit în jurul orei 23:00, în satul Moristi, comuna Cojocna din Cluj.
În momentul accidentului, la bordul elicopterului marca Alouette, inchiriat de la Transgaz pentru a salva viata unui nou-nascut care suferea o malformatie congenitala cardiaca, se aflau medicul Monica Cardos, in varsta de 33 de ani, un asistent medical, Ferenczi Csongar, de 24 de ani, copilotul Lucian Huzdup, in varsta de 42 de ani si pilotul comandant Nicolae Marian.
Victimele accidentului au transportat la Budapesta un bebeluş care urma să fie supus supus unei operaţii pe cord. Elicopterul tip Alouette YAR 316 B a decolat de la Cluj in jurul orei 23:00, iar după câteva minute, un localnic din Cojocna a alertat autorităţile, anunţând prăbuşirea elicopterului, scria presa la acea vreme.
În urma unei anchete, s-a stabilit că elicopterul s-a prăbuşit din cauza condiţiilor meteo nefavorabile.
Accidentul aviatic din noaptea de marti spre miercuri, din judetul Cluj, si soldat cu moartea a doi piloti experimentati si a doua cadre medicale de la SMURD Targu Mures este unul din cele mai grave accidente de elicopter produse in Romania, dupa 1990.
Dr. Arafat speră "să salvăm vieţi, nu să pierdem vieţi"
"Colegii care i-am pierdut atunci rămân în memoria noastră şi ne gândim la ei în fiecare zi având în vedere activitatea care se desfăşoară în acest serviciu şi sunt convins că toţi colegii care lucrează în cadrul SMURD şi care sunt mai ales pe elicopterele SMURD sunt în asentimentul meu. Eu ce sper este să nu mai avem astfel de situaţii şi să nu mai fim încercaţi de astfel de situaţii şi să putem să salvâm vieţi fără să pierdem vieţi", a declara