Biblioteca publică cu rafturi înghesuite unele într-altele, ticsite și îndoite de cărți e de domeniul trecutului spun patru jurnaliști și scriitori, Irina Păcurariu, Vlad Petreanu, Radu Paraschivescu și Cătălin Ștefănescu în prima carte dedicată bibliotecilor publice din România: „Căutătorii de povești”.
Într-o bibliotecă poți să....:
1. ... organizezi un târg de clătite?
Putem să ne rupem de monotonia cotidiană cu ușurință. Doi americani s-au gândit să strângă fonduri pentru biblioteca județeană din Râmnicu Vâlcea și, cu puțină pricepere în de-ale bucătăriei și mult sirop de arțar, au organizat un târg de clătite la care s-au înghesuit sute de copii cu părinții lor, adolescenți și tineri, toți entuziaști și dornici să mănânce o clătită americană veritabilă și să își ofere un ajutor pentru bibliotecă.
2. ... pui la cale o nuntă?
O șezătoare, o trupă de cântăreți populari, o mulțime de oameni puși pe veselie, mâncăruri care mai de care și doi tineri miri îmbrăcați în straie populare de sărbătoare au însuflețit biblioteca din Săndulești, un sat de lângă Turda. Totul pentru a reînvia spiritul tradițional românesc pentru oaspetele de seamă: Cătălin Ștefănescu.
3. ... să îți reîntregești familia?
Minuni la care ne nu așteptăm se întâmplă în cele mai îndepărtate și mai ascunse colțuri ale țării. Alexandru de 13 ani din Moreni a reușit, prin intermediul calculatoarelor din bibliotecă, conectate la internet, să-l găsească prin Facebook pe fratele pierdut din Italia, pe care nu-l mai văzuse de 5 ani. Revederea emoționantă a fost resimțită de toți cei din bibliotecă în momentul în care mama celor doi a reușit să vorbească cu fiul regăsit, pe Skype.
4. … să te inițiezi în tainele grădinăritului?
La Turburea, județul Gorj, într-un loc despre care jurnalistul Vlad Petreanu afirma că „se modelează vi