Creditorii externi au fost informați de autoritățile de la Atena că nu se pune problema unor noi disponibilizări, după ce șomajul a ajuns la 27% Sursa: REUTERS
Guvernul elen ar putea intra în conflict cu reprezentanţii UE, BCE şi FMI, care s-au întors, duminică, la Atena pentru a evalua progresele făcute în aplicarea măsurilor de austeritate, convenite în acordul încheiat în decembrie anul trecut. Autorităţile elene au anunţat că noi concedieri în masă în sectorul public sunt excluse, în condiţiile în care şomajul a ajuns la un nivel record în Europa: 27%.
„Sectorul public a pierdut în ultimul an şi jumătate 75.000 de angajaţi. Nu vor mai fi disponibilizări”, a anunţat ministrul de Finanţe, Yannis Stournaras.
Butoiul cu pulbere
Stournaras, un technocrat creditat cu talentul de a îmblânzi relaţiile conflictuale între Grecia şi creditorii săi externi, a fost întâmpinat cu proteste în propriul guvern tripartit, pe tema unor eventuale concedieri.
Atena a acceptat să reducă 150.000 de posturi din sectorul public până în 2015, ca parte a pachetului de reforme, când troica a decis acordarea unui împrumut de 54 de miliarde de euro, în decembrie. Liderul Stângii Democrate, Fotis Kouvellis, a avertizat că, în prezent, 1,4 milioane de greci nu au loc de muncă, iar dacă s-ar face alte concedieri, ar fi pusă în pericol „pacea socială”.
Şi Spania se confruntă cu problema dură a şomajului ridicat. Ministerul Muncii a anunţat că numărul şomerilor înregistraţi oficial în acest moment a depăşit 5 milioane de persoane. Economia spaniolă se află în recesiune de la finalul anului 2008, iar guvernul de la Madrid a adoptat deja multiple reduceri bugetare. În ultimul trimestru al anului 2012, rata şomajului a ajuns la 26,02%, cel mai ridicat nivel din 1975 până acum.