Inspectorii de la Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) trebuie să recolteze probe din alimente care conţin carne de vită sau sunt etichetate ca având în compoziţie carne de vită, pentru a stabili dacă nu cumva este carne de cal. În total, la cererea Comisiei Europene, la nivel naţional trebuie recoltate 100 de probe, judeţului nostru revenindu-i trei recoltări.
Probele ADN vor fi prelevate din carne preparată şi produse din carne, aflate în depozite alimentare şi supermarketuri. „Această acţiune este în legătură cu aplicarea prevederilor recomandărilor Comisiei Europene numărul 99 din 2013 referitor la planul de control coordonat privind stabilirea prevalentă a practicilor frauduloase în etichetarea anumitor alimente. În urma reuniunii externe a Comitetului permanent pentru siguranţa lanţului alimentar şi sănătatea animală de la Bruxelles, din 15 februarie 2013, s-a stabilit ca toate ţările membre, în luna martie să efectueze o serie de controale în vederea determinării ADN-ului de cal în alimente care conţin carne de vită sau etichetate ca având în compoziţie carne de vită”, a afirmat Adrian Rădulescu, purtătorul de cuvânt al DSVSA.
Inspectorii veterinari trebuie să controleze şi prezenţa fenilbutazonei în carnea de cal.
Potrivit reglementărilor în vigoare, trebuie recoltată o probă pentru fiecare 50 de tone de carne. Toate probele recoltate de inspectorii vrânceni vor fi analizate la Institutul de Igienă şi Sănătate Publică Veterinară din Bucureşti.
Aceste verificări nu sunt singurele efectuate în Vrancea. Săptămâna trecută, la cele trei abatoare autorizate sanitar veterinar pentru sacrificare au fost verificate toate intrările şi ieşirile de carne de vită din ultimii trei ani. Potrivit reprezentanţilor DSVSA, nu s-a constatat nicio neregulă.
Inspectorii de la Direcţia Sanitară Vet