În acest an, societăţile financiare se vor confrunta din nou cu anumite dificultăţi financiare. Cei mai afectaţi se pare că vor fi agenţii economici ce activează în domeniul serviciilor medicale private, sectorul morăritului şi al panificaţiei şi segmentul bricolaj.
Astfel, firmele din aceste trei domenii ar putea genera cele mai multe insolvenţe în 2013, potrivit unui studiu al Casei de Insolvenţă Transilvania. Au fost luate în calcul aspectele financiare ale fiecărui sector de activitate, modalitatea de finanţare, legislaţia specifică, aspecte legate de consum şi consumatori şi tendinţele în economie şi, pe baza lor, au fost identificate domeniile care ar putea fi supuse riscului.
În ceea ce priveşte serviciile medicale private, modul în care s-a finanţat investiţia, precum şi motivele ce au dus la imposibilitatea de a respecta planul iniţial au dus la un grad de îndatorare care în prezent este neconfortabil pentru clinicile medicale private. Capacitatea celor mai multe clinici deschise a fost însă supradimensionată, tarifele pentru servicii medicale în 2013 se situează sub nivelul aşteptărilor din momentul în care s-a demarat investiţia, aşa că business-planul iniţial a devenit nesustenabil. Colaborările cu medicii au fost încheiate în sistem part-time, mizându-se pe o migrare a pacienţilor dinspre spitalele de stat către clinicile privat.
Morăritul şi panificaţia vor întâmpina dificultăţi şi în 2013, cele mai mari probleme par a-şi avea originea în evaziunea fiscală. În acest sens, cantitatea de pâine neînregistrată anual în ţara noastră ar depăşi 1,5 milioane de tone, ceea ce înseamnă mai mult de 70 la sută din producţia totală de pâine. Practicarea evaziunii fiscale de către jucătorii mici elimină comercianţii mari, care sunt constrânşi să evidenţieze în mod corect toate operaţiunile. În cazul pâinii şi al produselor de panificaţie, p