Dezvoltatorii ar putea începe construcţia parcurilor industriale amânate de câţiva ani, pe fondul stabilităţii economice şi politice, în prezent proiecte de 70.000 metri pătraţi fiind în stadiu de planificare din cauza dificultăţilor obţinerii finanţărilor, potrivit CBRE România.
"Sectorul industrial a înregistrat anul trecut o majorare a cifrei de afaceri cu 3,1% comparativ cu 2011 şi a reprezentat un sfert din ponderea totală a PIB-ului României, ceea ce demonstrează un interes tot mai crescut pentru această zonă. Motiv pentru care ne aşteptăm ca anul acesta dezvoltatorii să demareze proiecte de parcuri industriale amânate de câţiva ani, pe fondul unei stabilităţi economice şi politice", a declarat, într-un comunicat, Marian Orzu, head of industrial department CBRE România.
În opinia sa, anul acesta chiriaşii vor căuta spaţii eficiente şi se vor îndrepta cu precădere către proiectele construite la cerere (build-to-suit), în clădirile optimizate pentru profilul lor de activitate. De altfel, stabilizarea chiriilor îi va face pe chiriaşii din spaţiile mai puţin performante să se îndrepte către cele de clasa A.
Proiectele logistice şi industriale din provincie, cu data de finalizare în 2013 şi 2014, totalizează 144.000 metri pătraţi, la care se adaugă 70.000 mp spaţii aflate doar în stadiu de planificare din cauza dificultăţii obţinerii finanţării, potrivit CBRE România.
În 2012, stocul de spaţii industriale din zona Bucureştiului a crescut cu 2%, ajungând astfel la un total de 980.000 metri pătraţi, iar activitatea totală de închiriere s-a majorat cu 40% în semestrul doi al anului trecut faţă de primul semestru, potrivit unui raport privind piaţa industrială din România.
Cererea de spaţii industriale a crescut în semestrul doi cu 24% faţă de primul semestru al lui 2012, iar cele mai multe tranzacţii s-au încheiat anul trecut în zona