UE și Rusia sunt, cel puțin la nivel declarativ, parteneri strategici. Summit-urile UE/Rusia, care au loc de două ori pe an, confirmă, de altfel, cu regularitate voința comună de a aprofunda parteneriatul strategic. Dacă trecem însă dincolo de baletul diplomatic, relația UE/Rusia pare să se fi instalat durabil în provizorat: Acordul de Parteneriat și Cooperare semnat în 1994 este prelungit în fiecare an, cele două părți nefiind capabile să încheie un nou tratat. Și totuși, există în Europa un acord asupra necesității de a realiza acest parteneriat strategic. Forma pe care ar trebui să o ia rămâne însă nebuloasă.
Lucrurile sunt complicate de faptul că statele membre ale Uniunii sunt divizate în chestiunea poziției pe care ar trebui să o adopte în privința Rusiei. Pentru unele dintre ele, atașamentul față de valorile comune europene (democrația, statul de drept, drepturile și libertățile fundamentale) ar trebui să prevaleze asupra oricărei alte considerațiuni. Pentru alte state membre, însă, ar fi nevoie de mai mult realism în relația cu Rusia, adică ar trebui să se ia în seamă constrângerile economice și, mai ales, dependența energetică europeană de această țară. Articolele incluse în acest supliment reflectă și ele, în grade diverse, aceste diviziuni și subliniază necesitatea de a găsi un echilibru între cele două poziții.
Încrederea dintre cei doi parteneri este un element ce trebuie luat în considerare pentru a consolida relațiile UE/Rusia. În Europa există, dincolo de voința afișată de a susține eforturile de modernizare ale Rusiei, semne de întrebare serioase în raport cu acest proces. Într-adevăr, revenirea la putere a lui Vladimir Putin pentru un al treilea mandat, reprimarea cu cruzime a protestelor împotriva regimului, ca și tentativele de a îngrădi dezvoltarea societății civile ruse ne indică mai degrabă