Prin urmare, toate cele trei partide din AIE au de pierdut în urma anticipatelor, iar prin extensie şi - mai important - Republica Moldova în ansamblu, care va reveni pe orbita intereselor ruseşti şi căreia Occidentul îi va întoarce spatele pentru o vreme nedefinită.
Şedinţa de azi a Parlamentului a avut un deznodământ aşteptat în condiţiile în care Dumitru Diacov şi gruparea sa din PD a votat pentru demiterea Guvernului AIE 2. Moţiunea de cenzură a fost votată de 54 de deputaţi, dintre care 34 de la PCRM, 15 de la PD, 3 din grupul Dodon (Veronica Abramciuc a lipsit), precum şi de către deputaţii neafiliaţi Mihai Godea şi Sergiu Sîrbu. Partidul Liberal, la rândul său, s-a abţinut de la vot. În această situaţie, Republica Moldova rămâne cu un guvern provizoriu, de tranziţie, pe o perioadă nedeterminată.
În prima parte a şedinţei i s-a oferit cuvântul premierului Vlad Filat pentru a prezenta o dare de seamă despre activitatea Guvernului. Acesta a punctat succesele şi mai puţin insuccesele Executivului din ultimii patru ani. Primele sunt modeste, în ciuda unui discurs în ansamblu triumfalist, dar ceea ce nu poate fi negat este faptul că într-o perioadă scurtă de timp Moldova a devenit o ţară ce nu mai este izolată pe plan internaţional. Din contra, în ultimii ani a beneficiat de susţinere diplomatică şi asistenţă financiară pe care nu a avut-o nici atunci când Occidentul avea o situaţie mai bună din punct de vedere economic şi financiar.
În ansamblu, Filat a citit raportul fără vervă, fiind mai degrabă apatic. Calmul cu care premierul, acum în exerciţiu, a prezentat darea de seamă a Guvernului este de invidiat, dar, în acelaşi timp, dă semne de nelinişte. Or, acesta a sugerat explicit că partidul său acceptă şi posibilitatea organizării unui scrutin electoral, care, după părerea sa, ar permite revenirea sa la putere. Nu ştiu dacă Filat chiar cre