Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud a comandat studii de fezabilitate pentru reabilitarea a două tronsoane de drum judeţean, costurile estimate de proiectant fiind de peste 27 de milioane de lei.
Cele două studii de fezabilitate vor fi discutate în şedinţa Consiliului Judeţean de miercuri 6 martie, când consilierii sunt chemaţi să aprobe cele două documente, dar şi indicatorii tehnico-economici pentru modernizarea DJ 173, km 54+100-60+300 Ocniţa - Milaş şi DJ DJ 162, km 0+000-8+300 Teaca - Archiud.
Pentru reabilitarea celor 8,3 km dintre Teaca şi Archiud, proiectantul a evaluat costuri care se ridică la 17 milioane de lei, lucrările urmând a fi încheiate în 36 de luni.
"Drumul nu este modernizat, imbracamintea actuala fiind din material pietros, intr-o avansata stare de degradare, cu elemente geometrice neamenajate in plan si in spatiu si prezentand numeroase degradari si valuriri, care ingreuneaza circulatia.
Pe zona localitatii Teaca s-au facut recent lucrari de canalizare care au deteriorat drumul si zestrea de piatra provenita din intretinerea curenta. Inspre Archiud platforma drumului este ingusta, podetele si santurile colmatate si insuficiente. Acest lucru duce la stagnarea apei in zona drumului, cu consecinte negative asupra carosabilului. Podurile existente pe acest sector de drum sunt vechi si deteriorate, cu o latime care nu permite racordarea la un drum judetean modernizat. Aceasta situatie conduce la imposibilitatea desfasurarii ciculatiei rutiere in conditii de siguranta si confort", se arată în studiul de fezabilitate.
Pentru reabilitarea celor şase kilometri dintre Ocniţa şi Milaş, ar fi nevoie de zece milioane de lei şi de doi ani.
"Tronsonul de drum dintre km 54+100 si 60+300 se compune din mai multe sectoare modernizate, partial modernizate sau nemodernizate. Zonele nemodernizate au o anumita zestre din material pi