Am luat din trecutul comunist cinismul și individualismul barbar; din Occident, lăcomia speculativă. Rezultatul: un sfert de secol irosit.
„Era mai bine pe vremea lui Ceaușescu!“ Această propoziție ne urmărește obsesiv, nu de azi-de ieri..., din primele momente ale veleitarei restaurații pe care o trăim, în curând de un sfert de veac. Este, din păcate, o exclamație a celor mai obidiți, a celor care „la ziua cea de mâine abia cugetă“. Cei pentru care libertatea – marele argument care invalidează orice absolutism, orice dictatură – este un lux de negândit. Dar și pentru cei, poate și mai numeroși, care au nostalgia unei societăți în care răspunderea personală era redusă la minimum, în care ți se spunea în orice moment ce trebuia și ce nu trebuia să faci.
Este inutil să evoci în fața acestor nostalgici, prea numeroși pentru a trece peste greul lor suspin, privațiile la care erau supuși românii: alimentarele goale cu kilometri de borcane de castraveți murați, măcelăriile pustii, cartelele, frigul, întunericul... „ginitorii“. Se pare că obligația de memorie nu joacă în toate direcțiile. Și oricât de absurdă este comparația, rămâne din ea un adevăr de necontestat: corupția acelor vremuri era artizanală, la o scară mult mai mică decât azi. Asta pe de o parte; pe de alta, bogăția (și îmbogățirea) erau mai puțin vizibile, se ascundeau. Nu numai că scara corupției este alta, dar lipsa de rușine a atins proporții nebănuite..., există un factor psihologic hotărâtor: comparația. Etalarea bogăției este insuportabilă, în cadrul sărăciei generale.
Din 1989 încoace, de când lenta dărăpănare a lagărului socialist s-a prefăcut în prăbușire, am tot sperat că ne vom „occidentaliza“. Cu uimire asistăm la un proces pe care nu am știut să-l prevedem: Occidentul se orientalizează! Occidentul de altădată, cu etica muncii, cu perfecționismul