1,6 milioane de euro costă acceleratorul de particule pe care l-a solicitat Consiliul Judeţean Ministerului Sănătăţii pentru secţia de Oncologie de la Spitalul Judeţean.
În acest moment, sistemul public braşovean nu le poate asigura bolnavilor de cancer decât tratamentul cu citostatice. Secţia de radioterapie a fost închisă, în primul rând din cauza lipsei de personal medical, dar şi pentru că aparatura este extrem de uzată, având o vechime de 11 ani.
Pe lângă instrumentarul medical necesar, Consiliul judeţean a cerut Ministerului Sănătăţii 26 de echipamente şi aparatură de înaltă tehnică pentru spitalele braşovene.
Printre acestea se numără şi acceleratorul de particule, de departe cea mai importantă investiţie pentru sănătatea braşoveană. Asta pentru că bolnavii de cancer nu mai primesc tratament la secţia de radioterapie de la Oncologie din cauză că a fost închisă. „Investiţia majoră ar fi cea într-un accelerator linear de particule, necesar pentru tratamentul bolnavilor de cancer. La Braşov nu se mai poate face cobaltoterapie în sistem public, deoarece aparatul de la Spitalul de Oncologie nu va mai putea fi folosit din această vară, când îi expiră durata de funcţionare” a precizat Gabriel Stanciu, director al Direcţiei de Sănătate din Consiliul Judeţean.
Vicepreşedintele Consiliului judeţean, Mihai Pascu, spune că este nevoie de un nou echipament medical, pentru că reparaţia celui vechi costă extrem de mult şi acest tip învechit de tratament nu se mai foloseşte în Germania din anii 70.
„Ne-am asumat responsabilitatea de a face din banii noştri partea de proiectare şi execuţie buncăr, dacă Ministerul Sănătăţii ne va aloca fondurile pentru achiziţionarea unui accelerator de particule nou” a declarat Mihai Pascu, vicepreşedintele CJ.
„Nu există spital de Oncologie, există doar o secţie care aparţine de Spitalul Clinic Judeţean. C