Combinatul Oltchim Râmnicu Vâlcea ar fi trebuit să intre în insolvenţă din al doilea semestru al anului 2009, sau începutul anului 2010, a declarat marţi, ministrul Economiei, Varujan Vosganian, la o conferinţă de specialitate.
“Din a doua jumătate a anului 2007 au început problemele la Oltchim chiar dacă la sfârşitul anului 2008 veniturile companiei erau de aproape 2 miliarde lei. Din a doua jumătate a anului 2009 problemele s-au agravat astfel încât la sfârşitul anului sau cel mai târziu la începutul lui 2010 ar fi trebuit cerută insolvenţa la Oltchim. De altfel, am găsit o notă a conducerii Oltchim prin care ei solicitau Guvernului, de la sfârşitul lui 2009, intrarea în insolvenţă”, a spus Varujan Vosganian.
Conform oficialului de la Ministerul Economiei, Oltchim nu poate fi salvat pe termen scurt numai cu finanţare din afară. Ministerul Economiei trebuie să găsească bani de la bănci pentru plătirea datoriilor la curentul electric, dar şi traderi care să facă rost de materia primă.
“Oltchim este cutia neagră a tranziţiei. Dacă dorim să explicăm într-o zi de ce managementul privat este mai bun decât cel de stat atunci Oltchim este cel mai bun studiu de caz. Când vorbesc de insolvenţă vorbesc de cea urmată de restructurare şi revitalizare”, a spus Varujan Vosganian.
Administratorii judiciari de la Oltchim vor prezenta, pe 12 martie, un raport detaliat în legătură cu cauzele care au dus la situaţia de la Oltchim, iar în aprilie va fi convocată adunarea creditorilor cărora li se va prezenta planul de redresare şi care are în vedere salvarea combinatului prin privatizare.
Potrivit ministrului Economiei, Oltchim va avea, până cel târziu pe 15 martie, un nou director general, persoana urmând să fie din afara companiei.
Guvernul a aprobat, în 23 ianuarie 2013, Memorandumul cu privire la intrarea în insolvenţă a SC Oltchim SA.
Admin