E o zi mare la Beijing, scrie Le Figaro, zi în care premierul pe cale să îşi încheie mandatul ţine ultimul discurs, înainte de a preda puterea succesorului său, Li Keqiang. Acesta va fi în următorii zece ani imaginea liberală a regimului, scrie Le Figaro.
Ziarul aminteşte că opozanţii lui Li Keqiang îl acuză că refuză orice reformă politică adevărată şi că de fapt, sub conducerea lui, China nu va avea parte de schimbările necesare. Informaţiile sunt deocamdată sărace, nu e clar dacă discursul noului premier va fi unul reformist sau nu şi dacă acesta va accepta reforme reale şi nu doar de faţadă. În context, e de amintit că Beijingul e gata, după propriile declaraţii, de un război valutar cu toată lumea. Mobilizare împotriva proiectului legii muncii (Le Monde)
Patru mari centrale sindicale franceze îşi arată marţi muşchii, în încercarea de a împiedica adoptarea acestui proiect. O singură grupare sindicală anunţă nu mai puţin de 174 de proteste, iar angajaţii din numeroase sectoare sunt gata să intre în grevă. Proiectul, care ar urma să fie discutat miercuri în Cabinetul de la Paris este criticat de sindicalişti, pentru că ar permite o mai rapidă concediere a salariaţilor şi ar creşte starea de nesiguranţă la locul de muncă.
Cât priveşte susţinerea politică, părerile sunt împărţite chiar în rândul Partidului Socialist, scrie Le Monde. Câţiva senatori şi deputaţi ai partidului au anunţat deja că "vor merge să îi salute pe liderii sindicali din fruntea protestelor". În acest timp, alţi o sută de parlamentari socialişti anunţă Guvernul că poate conta pe sprijinul lor şi că vor vota pentru proiectul de lege. Criza euro e pe cale să se întoarcă (Der Spiegel)
De vină acum ar putea fi Italia sau mai bine zis rezultatul recentelor alegeri generale, dau de înţeles jurnaliştii de la Der Spiegel. Ce s-a întâmplat în Italia demonst