Insolvenţa Oltchim ar fi trebuit să fie declanşată încă de la jumătatea anului 2009, când indicatorii economici s-au deteriorat semnificativ, existând şi o notă a vechii conduceri care indică acest lucru, a declarat marţi Varujan Vosganian, ministrul Economiei. „Dacă privim rezultatele economice vedem că a început să înregistreze pierderi din a doua jumătatea anului 2007, pierderi care au fost îngăduite pentru că producţia era foarte sus. În 2008 veniturile Oltchim erau de două miliarde de lei. Momentul în care capitalul propriu a început să devină alarmant negativ a fost a doua jumătate a anului 2009, 2010”, a spus Vosganian la conferinţa „De la insolvenţă la restructurare. Cum poţi reveni în piaţă cu ajutorul reorganizării judiciare”, organizată de Ziarul Financiar.
Vosganian a menţionat că în acel moment trebuia să fie declanşată insolvenţa, iar acum Oltchim ar fi fost salvat. ,,Am crezut că e doar o idee de-a mea, dar am descoperit o notă prin care conducerea de la acea vreme, de la sfârşitul lunii august din 2012, în care întreaga conducere a companiei a scris că de fapt Oltchim a intrat în insolvenţă în a doua jumătate a anului 2009, dar nu s-a declanşat pentru că conducerea aştepta o măsură de la Guvern, care a făcut un plan de măsuri, printre care achiziţia pirolizei de la Arpechim, ceea ce a dus la insolvenţă”, a adăugat Vosganian.
El a arătat că pe termen scurt Oltchim nu poate fi salvat doar prin finanţare externă, ci trebuie numită o conducere şi să fie convinşi traderii să lucreze cu combinatul din Vâlcea. „Vrem să înfiinţăm Oltchim Management, cu oameni din afara Râmnicu-Vâlcea. Managementul trebuie să se privatizeze înainte de Oltchim”, a mai spus ministrul.
Oltchim este în insolvenţă de la finele lunii ianuarie, când instanţa a aprobat cererea companiei privind declanşarea acestei proceduri.
Potrivit administratorilor ju