Moţiunea de cenzură care va fi pusă la vot astăzi nu este altceva decât replica democraţilor la ultimatumul lui Vlad Filat din 13 februarie.
Deşi nu democraţii au fost cei care au depus moţiunea – a fost verbalizată de Mihai Godea, iar PCRM a înregistrat iniţiativa - gruparea Plahotniuc-Lupu din PD este autorul adevărat al acesteia. PCRM se bucură că astfel poate crea dezordine în societate şi pescuind în apele tulburi, nutreşte speranţa că ar putea prinde peştele mare: alegeri anticipate şi revenirea la putere.
La rândul lor, democraţii – cu excepţia notabilă a lui Dumitru Diacov care e contra demiterii Guvernului – neagă faptul că prin înaintarea moţiunii de cenzură ar vrea să provoace alegeri anticipate. Ei spun că vor doar demiterea lui Filat din funcţia de premier, nu şi eliminarea PLDM din ecuaţia puterii. Acelaşi ton ultimativ l-a folosit şi Filat la adresa PD pe 13 februarie, menţionând nevoia încheierii unui nou acord al AIE, dar fără Plahotniuc. Până una alta, e greu de imaginat PLDM fără Filat, şi PD – fără Plahotniuc, atât liberal-democraţii, cât şi democraţii considerând solicitările celeilalte părţi drept inacceptabile.
Responsabilitatea instabilităţii politice aparţine în egală măsură PLDM şi PD. De la asta însă cetăţenilor nu le este mai uşor. Le-ar fi dacă liderii AIE ar înţelege că stabilitatea Guvernului până la alegerile ordinare din anul următor trebuie asigurată cu orice preţ. În ciuda asigurărilor democraţilor că demiterea lui Filat nu va aduce la alegeri anticipate, situaţia se prezintă cu totul altfel. A admis-o, din neatenţie probabil, unul dintre purtătorii de cuvânt ai grupării Plahotniuc-Lupu din PD, deputatul Igor Corman.
La o emisiune televizată de sâmbătă seara, acesta a declarat că refuzul lui Filat de a demisiona de bună voie înseamnă alegeri anticipate. Prin urmare, atât demisia, cât şi demiterea lui Filat sp