Comisarii Gărzii Financiare Timișoara au sesizat procurorii DIICOT după ce au constatat că administratorii mai multor firme private care comercializau carne, pește și brânzeturi, provenite din achiziții intracomunitare și folosind metoda ”carusel”, au tras tras o țeapă bugetului de stat în valoare de aproape 40 de milioane de lei.
Administratorii firmelor controlate de comisarii gărzii financiare sunt acuzați de evaziune fiscală, spălare de bani și asociere în vederea comiterii de infracțiuni. Vizate sunt, în primul rând, două societăți private, Marvest Enterprise București și Proalexa Meet Arad, care au efectuat achiziții intracomunitare masive de carne, pește și lactate din Germania și Olanda.
Pentru ca aceste produse să ajungă în galantarele magazinelor, marfa a fost trecută prin mai multe firme-tampon, iar la final a ajuns în posesia unor societăți controlate de cetățeni libanezi care o vindeau către Metro, Selgros, Caroli, Medar, Agil. Aldis și Elitte.
Acești ultimi beneficiari ai mărfurilor puteau, în opinia comisarilor de la Farda Financiară, să facă achizițiile de carne sau lactate în mod direct, dar nu au făcut acest lucru pentru că de la firmele intermediare au luat produsele la un preț mai mic. Printre firmele folosite ca intermediare ale afacerii s-au numărat și societăți înființate de cetățeni români la Budapesta, adică Kateimpex KFT, Angimpex KFT și Doruimpex KFT. Acestea au fost folosite pentru subevaluarea mărfurilor, pentru a nu colecta valoare mare de TVA, la vânzarea produselor pe teritoriul României. Ulterior intrării mărfurilor în țară au fost utilizate alte societăți comerciale prin intermediul cărora marfa a fost readusă la prețul pieței, pentru a se colecta o valoare mare a TVA. Administratorii societăților intermediare ar fi constituit un grup organizat al cărui scop a fost, așa cum rezultă din sesizarea penală adresată pr