Una dintre cele mai vechi preparaţii de cărbune din Valea Jiului a fost aproape demolată. Cei care au câştigat licitaţia pentru ecologizarea zonei, au reuşit, după mai bine de două zile în care au încărcat explozibil între ziduri, să dărâme o parte a construcţiei.
A fost o cantitate impresionată de exploziv şi o clădire construită în anii comunismului care nu s-a lăsat doborâtă uşor. O parte a construcţiei a fost dislocată şi zeci de oameni au asistat la acest eveniment aşteptat de două zile. Clădirea a servit ani la rând pentru prepararea cărbunelui şi încă s-au mai arătat nostalgici după acele vremuri. „Ce a construit Ceauşescu, abia dacă reuşesc să demoleze acum. Am lucrat la preparaţie şi apoi la mină, dar sunt mâhnit de ceea ce văd acum. E istoria pe care noiam clădit-o şimăsimt revoltat”, spune un bărbat care s-a disponibilizat de la mina Petrila şi acum privea trist spre construcţia care se pregătea să sară în aer. Alţii s-au limitat doar la a privi fascinaţi la eveniment.
Directorul minei Petrila, Constantin Jujan a spus că aceasta a fost una dintre primele preparaţii din Europa, iar acum va ajunge istorie. Asta după zeci de ani în care era sortată huila şi trimisă spre termocentrale, desigur, după un procedeu de spălare. „În 1927 a fost pusă în funcţiune prima uzină de preparare. Din ea se mai păstrează azi două turnuri de apă. În 1927, aici era a doua mare uzină de preparare din lume cu o capacitate de 320 t huilă pe oră. Ulterior s-a modernizat. În 1982 a fost pusă în fucnţiune o uzină nouă”, a declarat Constantin Jujan, directorul minei Petrila.
Totul a fost funcţional până în anii 2000, când, din raţiuni ecologice şi economice, s-a renunţat la aceastăpreparaţie şide atunci a fost o adevărată ruină. „În 2003 s-a renunţat la prepararea cărbunelui, din cel puţin două motive. Pe de o parte, pentru că piaţa de desfacere era asigurată de cărbune