Zi importantă în China, unde la începutul noii sesiuni parlamentare, premierul Wen Jiabao face un bilanţ al mandatului şi se pregăteşte să predea ştafeta succesorului său, Li Keqiang. Văzut de unii drept o figură liberală, acesta este contestat de opozanţi, care spun că reformele vor fi stopate. Oricum, China îşi propune o creştere economică sigură şi stabilă, promite actualul prim-ministru, care a anunţat şi majorarea substanţială a bugetului pentru armată.
Li Keqiang a fost desemnat de către Partidul Comunist din China drept succesor oficial al lui Wen Jiabao, în noiembrie anul trecut. Până astăzi, Li Keqiang a fost mâna dreaptă a fostului premier şi s-a ocupat de dezvoltare economică, controlul preţurilor, finanţe, management macro-economic, dar şi de problemele create de schimbarea mediului.
Noul premier al Chinei are o impresionantă carieră politică, ba chiar şi recorduri în palmares. În iunie 1998 a fost numit guvernator al provinciei Henan, una dintre cele mai populate din China. Astfel, la 43 de ani, Li Keqiang devenea cel mai tânăr guvernator din istorie. Apoi, partidul Comunist a avut grijă să îl crească şi să îl pregătească pentru o carieră la vârf. Prima sa apariţie importantă la nivel internaţional a fost în 2010, la Forumul Economic Mondial de la Davos, în Elveţia. A fost un test de rezistenţă pentru viitorul premier chinez, care prezenta atunci, în faţa liderilor financiari şi politici ai lumii, viziunea Chinei pe termen lung.
În timpul crizei financiare, Li Keqiang nu o dată a criticat protecţionismul de care dădeau dovadă unele state şi a cerut o reformă financiară la nivel mondial. Aparent, o persoană destul de liberală în gândire şi acţiuni, o caracteristică generală a celei de-a cincea generaţii de lideri ai Partidului Comunist din China, contestată totuşi de unii opozanţi politici, pentru că există aşa ceva chiar şi în Chi