Evenimentul „Ce ne povesteşte portul popular românesc” este găzduit mâine de Palatul Comunal
Costume populare şi elemente de podoabă purtate la Curtea Regală a României vor fi expuse mâine, de la ora 12,30, în Sala de Bal a Primăriei Buzău. Evenimentul intitulat „Ce ne povesteşte portul popular românesc” este organizat de către Muzeul Judeţean, cu ocazia Zilei Femeii, şi va aduce în faţa publicului buzoian piese de o însemnătate deosebită ce provin din colecţia privată a prof. dr. Adina Nanu. Adina Nanu este cel mai important specialist român în domeniu, autoarea singurei istorii a costumului publicată în România.
„Punctul de vedere din care sunt privite costumele în această expoziţie este cel al unui pictor sau sculptor, iar principala metodă de lucru a fost citirea imaginii vizuale, aprecierea desenului, a volumelor şi culorilor, a materialelor şi a detaliilor ornamentale. Noi avem o colecţie de costume, care s-a alcătuit aproape singură. A început cu veşmintele familiei, care mi-au servit drept exemple la cursuri, la care s-au adăugat darurile prietenilor”, a declarat Adina Nanu.
Expoziţia îşi propune să aducă în atenţia publicului buzoian mijloacele de expresie vizuală ale imaginii umane care formează tiparul de bază (pattern) al portului popular, ceea ce ne „povesteşte” fiecare costum în parte prin compoziţia sa, punându-se accent pe cusăturile şi semnele ce alcătuiesc decorurile. De asemenea, vor fi detaliate următoarele aspecte: asimilarea influenţelor străine, drumul înapoi al costumului naţional, din sat la curtea domnească, costumul naţional al României Mari, costumul de oraş inspirat de portul popular, costumul naţional astăzi.
Când a apărut portul românesc
Potrivit cercetătoarei Adina Nanu, „portul nostru a apărut pe lume din preistorie, cu mult înaintea formării naţiunii a statului sau a oraşelor, fiind la origine