Cu toate că vedem zilnic străzile oraşului aglomerate de maşinile care nu de puţine ori reuşesc să creeze şi blocaje în trafic, statisticile ne arată că buzoienii nu se înghesuie la achiziţionarea unui vehicul, cu atât mai puţin a unuia nou.
Astfel, în judeţul Buzău există 184 de maşini la mia de locuitori, sub media naţională. În ceea ce priveşte maşinile noi, în judeţul nostru există trei maşini mai noi de doi ani la mia de locuitori, de asemenea cu mult sub media la nivel de ţară.
În acest sens, la nivel naţional există 236 de maşini la mia de locuitori şi 8 maşini între 0 şi 2 ani/1.000 locuitori. În ceea ce priveşte autoturismele de până la 2 ani vechime, judeţul Buzău se află, alături de alte 15 din ţară, printre cele unde media nu depăşeşte 3 maşini/1.000 locuitori. Populaţia judeţului nostru numără 432.054 de persoane, dintre care 108.384 în municipiul Buzău. Cu toate că în cazul autoturismelor noi, media pe ţară este de 8 la mia de persoane, niciun judeţ nu are mai mult de 5 maşini între 0-2 ani/1.000 locuitori.
Deşi s-a încercat înnoirea parcului auto prin Programul Rabla, se pare că foarte mulţi dintre buzoienii care şi-au dus maşina la casat au optat pentru vânzarea voucherului şi nu pentru achiziţia unui autoturism nou, programul Guvernului fiind doar o modalitate de vânzare a unor autovehicule pe care nu le mai cumpăra nimeni.
La un nivel de monitorizare, comparabil cu cel al Europei se menţine doar Capitala, unde salariile sunt mari, iar rata şomajului este scăzută. Astfel, aceasta beneficiază de 532 de maşini la mia de locuitori şi o densitate de peste şapte ori mai mare a maşinilor noi, de 51 la mia de locuitori, faţă de 8 cât este media naţională Pe măsură ce piaţa auto locală a devenit tot mai dominată de achiziţiile realizate de firme, care au sediul central în Bucureşti, şi gradul de motorizare a fost direct influe