Guvernul României a renunţat să mai ceară un vot pentru admiterea în Schengen şi şi-a compensat eşecul diplomatic prin declaraţii răstite la adresa partenerilor europeni Sursa: NICU DÎRDÎIAC
Scandalul privind eşecul României de a adera la Schengen ia amploare. Surse diplomatice susţin că, dacă Bucureştiul va forţa un vot la reuniunea Consiliului Uniunii Europene pentru Justiţie şi Afaceri Interne (JAI) din 7-8 martie, mai multe ţări vor adopta poziţia anunţată deja public de Germania şi vor vota împotriva aderării. Ar fi vorba de Olanda, Finlanda, Austria, Danemarca, Franţa şi Belgia.
România nu va cere un vot în JAI
Tocmai de aceea, premierul Victor Ponta a anunţat, ieri, că nu va face o asemenea solicitare, dar spune că Executivul îşi asumă schimbarea strategiei politice privind obiectivele europene ale României.
„Am luat act de decizia enunţată de ministrul german de Interne şi atunci e clar că în Consiliul JAI Germania, dacă va fi obligată, îşi va exercita dreptul de veto”, şi-a explicat Ponta decizia. „Dacă vom obţine de la Germania un punct de vedere clar asupra a ceea ce ar trebui făcut în viitor, e foarte bine, nu vreau să exportăm probleme din România dincolo de graniţe şi în alte consilii”, a declarat Victor Ponta.
Stroe dă lecţii de etichetă Germaniei
Între timp, declaraţiilor nediplomatice ale lui Titus Corlăţean li s-au adăugat cele ale altui membru al Executivului de Bucureşti, Radu Stroe. „Germania a pierdut o bună ocazie de a tace”, s-a răţoit ministrul liberal de Interne.
Nici preşedintele PNL, Crin Antonescu, nu a dormit în frontul de luptă pentru Schengen şi a declarat că nu are ce să-i re proşeze ministrului de Interne, Radu Stroe. Oricum, preşedintele Senatului şi-a făcut cunoscută opinia despre acest subiect. Aderarea la Schengen „nu a fost niciodată prima prioritate a României”, a spus Crin Antonescu. @N_P