Romania este din nou tinuta in suspans cu privire la aderarea in spatiul Schengen, sansele unui vot pozitiv fiind destul de mici dupa declaratiile facute de un oficial german in weekend. Ce impact economic real ar avea un astfel de esec si cat de mult va cantari rezultatul in ochii investitorilor straini?
"Cred ca respingerea Romaniei in ceea ce priveste aderarea la Schengen este un esec politic stanjenitor. Dar retorica de genul
El avertizeaza ca traim o perioada in care "politicienii romani, mai ales cei propulsati din provincie, simt nevoia sa isi arate muschii".
"Dar noi nu ii platim pentru acest spectacol, noi ii platim ca ei sa negocieze la Bruxelles. In fond, politica inseamna negociere", precizeaza Lionachescu, presedintele Capital Partners.
El crede ca, dupa declaratiile Germaniei din weekend si dupa cum arata acum raportul de forte din UE, adica Germania ia singura deciziile, subiectul aderarii Romaniei in Schengen nici nu va intra pe agenda.
Pe de alta parte, profesorul de economie Dan Armeanu considera ca neaderarea Romaniei la spatiul Schengen este o problema politica si reprezinta si un esec al UE.
"Din pacate, UE dovedeste inca o data ca este o uniune eterogena care nu poate sa-si armonizeze pozitiile si sa gaseasca solutii optime in interesul tuturor. In conditiile actuale ale crizei economice care persista la nivel european, atat companiile romanesti cat si cele straine care desfasoara activitati in Romania vor fi afectate de posibila amanare, mai mult sau mai putin, la nivelul costurilor de operare", a precizat Armeanu.
El a remarcat totodata ca nu este, insa, prima data cand suntem amanati in ultimii trei ani, incercandu-se o corelare nefireasca si nejustifica