Cam 57% dintre italienii care s-au prezentat la urne, cu ocazia alegerilor parlamentare din 24 şi 25 februarie, au votat împotriva politicilor de austeritate, afirmă BBC într-un comentariu recent.
Rezultatele alegerilor din Italia au generat numeroase reacţii, cu accente foarte diferite. Corriere della Sera vorbeşte despre „un vot-şoc care ne-a dat un parlament blocat“. La Repubblica se referă la „o Italie neguvernabilă“. Iar Panos Kammenos, liderul partidului Grecii Independenţi, emoţionat de scorul neaşteptat de bun al formaţiunii conduse de Beppe Grillo, lansează pe Internet sloganul „Păzea! Vine Sudul!“.
Italia, a treia mare economie din cadrul zonei euro, are 47 de milioane de alegători. Toţi cetăţenii de peste 18 ani pot alege membrii Camerei Deputaţilor. Senatul este ales de cetăţeni cu vârsta de cel puţin 25 de ani. Votul de săptămâna trecută, subliniază în bloc comentatori foarte diverşi, a fost influenţat, decisiv, de problemele foarte serioase cu care se confruntă ţara. În ultimii 20 de ani, de exemplu, dinamica economică a Italiei a fost aproape totdeauna mai înceată decât în restul Europei Vestice. Datoria publică a ţării este deja uriaşă, reprezentând acum în jur de 127-128% din Produsul Intern Brut (PIB), relatează Reuters, CBC News şi BBC. Iar şomajul a ajuns la aproape 12%, cu observaţia că 39% dintre votanţii tineri şi foarte tineri nu au locuri de muncă.
După numărarea voturilor este clar că, în Camera Deputaţilor, stânga condusă de Pier Luigi Bersani are majoritatea absolută. De fapt, stânga a obţinut doar în jur de 29,5% din voturi, adică doar cu puţin mai mult decât coaliţia de dreapta condusă de fostul premier Silvio Berlusconi (29,2%). Mişcarea Cinci Stele (M5S) condusă de Beppe Grillo are în Cameră în jur de 25% din voturi, respectiv mult mai multe locuri decât indicau sondajele de opinie, iar cent