Doar 5% dintre micii întreprinzători din județul Covasna au semnat petiția inițiată de Camera de Comerț și Industrie cu privire la revenirea la forma inițială a sistemului de impozitare a acestei categorii. Președintele CCI Covasna, Édler András, spune că micilor întreprinzători le este frică să vorbească.
„Am încheiat campania de strângere de semnături, iar petiția noastră a fost semnată de 231 de firme. Acest număr înseamnă 5% din totalul firmelor active din județul Covasna.Sunt conștient de faptul că se putea și mai mult, însă experiența arată că oamenilor le este frică. Ei cred că în cazul în care vorbesc s-ar putea trezi cu controale de la Garda Financiară, Fisc sau alte organe ale statului. Eu consider că în democrație n-ar trebui să îi fie frică nimănui să semneze un act de propunere de modificare a unei legi” – a declarat Édler.
Acesta a mai spus că în urmă cu două săptămâni CCI Covasna a trimis o adresă Camerei Naționale în care a solicitat sprijin în demararea acestei campanii, însă răspunsul primit nu a fost cel sperat, motiv pentru care la începutul acestei săptămâni petiția a ajuns la camerele din întreaga țară.
„Din moment ce Camera Națională nu dorește să se implice, am decis să cerem sprijinul camerelor județene. Le-am comunicat faptul că la noi campania de strângere a semnăturilor s-a încheiat și i-am îndrumat să facă același lucru” – spune Édler.
Petiția pe care au semnat-o reprezentanții firmelor din Sfântu Gheorghe prevede revenirea la forma de impozitare a microîntreprinderilor de dinaintea Ordonanței 8. Potrivit noilor reglementări, fiecare firmă care are o cifră de afaceri sub 65.000 de euro este încadrată ca și microîntreprindere și trebuie să plătească impozit pe cifra de afaceri. Potrivit președintelui CCI Covasna, practic, întreprinzătorul va trebui să plătească după fiecare 100 de lei suma de 3 lei, și nu 1,6 lei,