Potrivit cercetătorilor Universităţii Cornell, SUA, fanii muzicii heavy - metal care dansează în “mosh pit”, un fel “horă apontană dezordonată” organizată de obicei în faţa scenei pe care evoluează idolii lor, se mişcă asemenea atomilor din compoziţia unui gaz. Specialiştii speră că teoria respectivă le va permite elaborarea unor planuri de amplasament, securitate şi evacuare mai eficiente.
Echilibru. Iniţiatorii studiului, Jesse Silverberg şi Matthew Bierbaum, susţin că asemenea atomilor unui gaz, prin acţiunile din interiorul “horei”, rockerii înfocaţi pot atinge o stare de echilibru interior. Ideea a fost enunţată, în premieră, de Silveberg, după ce a asistat, împreună cu prietena sa, la un concert heavy-metal şi, pentru a o proteja, amândoi au rămas în afara “mosh - pit”-ului. Astfel, din ipostaza de “observator exterior” al fenomenului, el a putut sesiza o serie de fenomene pe care, de obicei, nu le putea remarca în calitate de participant activ. Silverberg şi Bierbaum, împreună cu profesorii James Sethna şi Itai Cohen, au analizat o serie de postări video pe YouTube cu “mosh pituri” organizate la diferite concerte rock desfăşurate în Statele Unite, Marea Britanie şi Australia.
Analogie. Specialiştii au apelat la velocitate, o ramură cineticii ce analizează viteza particulelor şi schimbările poziţiilor lor în fluide, pentru a analiza mişcările colective efectuate de rockerii implicaţi într-un “mosh pit”. Cercetătorii au constatat că “viteza de distribuţie” a protagoniştilor a condus, la un moment dat, spre o stare de echilibru asemănătoare celei apărute în distribuţia atomilor unui gaz. Concluzia va permite ca producerea “ciocnirilor întâmplătoare” din interiorul “horei” să poată fi anticipată pe baza unui model. Potrivit lui Silveberg, următorul pas îl constituia aflarea cauzelor ce determinau un sistem aflat într-o stare naturală de dez