Poziţia Alro în România, ca prezenţă de piaţă şi investiţii, depinde de reducerea pe termen scurt a schemei de sprijin pentru energiile regenerabile, care induc costuri suplimentare, a declarat Marian Năstase, preşedintele consiliului de administraţie al companiei.
Alro a avut anul trecut o pierdere netă de 170 de milioane de lei, prima din istoria post-decembristă, în condiţiile în care costurile cu certificatele verzi au fost de 44 de milioane de dolari iar energia a fost mai scumpă, ca urmare a forţei majore declanşate de Hidroelectrica şi a renegocierii contractelor.
În acest an costurile urmează să crească din nou, cheltuielile suplimentare urmând a ajunge până la 66 de milioane de dolari pentru Alro. România are una dintre cele mai generoase scheme de sprijin pentru energiile regenerabile din întreaga Europă, totalizând 10 miliarde de euro pe următorii 10 ani. Statul nu livrează direct aceşti bani, costurile fiind suportate de către consumatori. În acest moment costurile cu energia verde, scheme de sprijin pentru cogenerare şi certificatele de dioxid de carbon contorizează 15-20% din factura la energie.
Alro este cel mai mare consumator de energie din România, în condiţiile în care producerea aluminiului reprezintă cea mai energofagă industrie de pe planetă.
Pe de altă parte, reprezentanţii Alro au mai declarat că proiectul de construcţie a unei termocentrale de 250 MW pe gaze la Tulcea va fi tratat cu mai multă prudenţă, tot din cauza schemei de sprijin pentru regenerabile.
"Regenerabilele distorsionează competiţia şi piaţa"
Reprezentanţii producătorului au cerut eliminarea totală a subvenţiilor la energia regenerabilă, pe motiv că distorsionează piaţa. “Suntem de părere că producătorii de energie din surse regenerabile ar trebui să funcţioneze în condiţii de piaţă liberă” a declarat Marian Năs